Opleiding voor CHi-docenten: Opleiding geven aan heterogene groepen

Opleiding voor CHi-docenten: Opleiding geven aan heterogene groepen

22/05/2018 - 18:00 tot 22:00
Discipline: 
Docent
Locatie: 
Kamer van Koophandel
O.L.Vrouwestraat 85
2800 Mechelen
België
51° 1' 24.0024" N, 4° 28' 46.056" E
BE
Inhoud: 

Interne opleiding voor onze docenten.

Programma:

18u - 19u: Netwerkmoment - buffet

19u - 22u: Heterogeniteit: van struikelblok naar kans

In deze uiteenzetting besteden we aandacht aan de kunst om een opleiding aan te bieden waarbij er aandacht is voor de verschillen onder de deelnemers. Deze verschillen kunnen gaan over jaren ervaring, verschillende disciplines, werksetting, achtergronden, kennis… De uitdaging in heterogene groepen is om van het verschil juist een meerwaarde te maken.

We staan stil bij hoe je een opleiding voorbereidt, hoe je de inhoud aanpast aan de noden van de verschillende deelnemers en hoe je de grootst gemene deler als uitgangspunt kan nemen. We belichten het gebruik van verbindende taal en het faciliteren van het samenwerkend leren . Een opleider weet dat kennis hebben over het thema niet voldoende is. Belangrijker nog is hoe deze kennis kan overgebracht worden en hoe we een leerproces kunnen begeleiden waarbij er tegemoet gekomen wordt aan de behoefte van iedere deelnemer.

Tijdens deze uiteenzetting wordt er aan de hand van een inleiding en een kader ervaringen  uitgewisseld : wat is de kracht van heterogeniteit, welke moeilijkheden ervaren wij, hoe creëren we een veilig leerklimaat, hoe rekening houden met de verschillende leerstijlen, hoe gemeenschappelijke taal gebruiken, hoe elke deelnemer erkennen in zijn mogelijkheden,…

Sprekers: 
Katlijn Willems was jaren werkzaam in de universitaire ziekenhuizen waar zij kanker- en aidspatiënten begeleidde. In het netwerk voor palliatieve zorg te Antwerpen ondersteunde zij palliatieve patiënten thuis en als educatief medewerker ontwikkelde zij verschillende projecten en geeft zij communicatietrainingen in palliatieve zorg en chronische zorg .Daarnaast heeft zij een psychotherapie praktijk in Antwerpen.
Katlijn Willems
Sociaal werker