U bent hier

Jaarlijks CHi-event 2014

Het thema van het event dit jaar is "Professionele levenskwalliteit van onco-professionele" en het concept "Compassion fatigue".

Als hulpverlener, zowel in ziekenhuizen als in thuiszorgdiensten, staat de zorg voor anderen centraal. Enerzijds kan het contact met patiënten en hun naasten je een terecht gevoel van voldoening, trots en verrijking opleveren. Naar deze positieve impact wordt gerefereerd met het begrip “compassion satisfaction”. Anderzijds wordt je persoonlijke draagkracht en welzijn in meer of mindere mate op de proef gesteld door langdurige confrontatie met menselijk lijden. Er komt steeds meer maatschappelijke aandacht voor deze weerslag die zorgen voor anderen met zich kan meebrengen. Onderzoek heeft reeds uitgewezen dat hulpverleners die vaak geconfronteerd worden met menselijk lijden waakzaam dienen te zijn voor klachten gerelateerd aan burn out en secundaire traumatische stress, beide aspecten van “compassion fatigue”.

Tijdens het CHi-event zullen we het concept uitgebreid leren kennen, maar ook zoeken naar hoe hiermee om te gaan. Françoise Mathie, een vooraanstaand experte op het vlak van compassion fatigue, bevestigde reeds haar aanwezigheid. Daarnaast zullen we ook een panelgesprek organiseren met professionelen die werkzaam zijn in Vlaamse oncologische settings.
 

Lancering van ons nieuw project: de Online Community (CHiCom)

Om een antwoord te bieden op de huidige noden aan deskundigheidsbevordering van eerstelijnszorgverleners in het veld van de oncologie en optimalisatie van continuïteit in de zorgverlening, werkten we, met financiering van Minister Jo Vandeurzen, aan een online ontmoetingsplek voor professionelen (zowel in ziekenhuizen als thuiszorgdiensten) in oncologie. De 'online Community' kan een belangrijke bijdrage leveren aan het transmuraal verspreiden van interessante projecten en opleidingen, bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek, nieuwsbrieven voor zorgverleners,.. terwijl deze relevante informatie nu vaak verloren gaat of onvoldoende doorstroomt naar het werkveld. Daarnaast willen we de online Community laten fungeren als een toegankelijk overlegplatform waar transmurale en interdisciplinaire uitwisseling van kennis en ervaring én netwerking gestimuleerd en gefaciliteerd wordt.

Meer hierover op het event!

 

Praktische informatie:

Datum: donderdag 11 december 2014

Locatie: Lamot Congrescentrum

            Van Beethovenstraat 8-10

            2800 Mechelen 

 

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

13u30 - 13u45: welkom door de voorzitter

13u45 - 14u45: lezing 'Compassion Fatigue' door Françoise Mathieu

14u45 - 15u10: pauze

15u10 - 16u10: panelgesprek

16u10 - 16u30: belang van opleiding/netwerking/uitwisseling in het voorkomen van Compassion Fatigue, door Françoise Mathieu

16u30 - 17u: Voorstelling CHiCOM            

 

X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!