U bent hier

Oproep rekruteren borstkankerpatiënten met geheugenstoornissen onderzoek UZ

Onderzoeksproject : ‘Cognitieve training bij borstkanker patiënten met geheugenstoornissen door middel van een online video spel’

Patiënteninformatie formulier

Na de behandeling van borstkanker kunnen patiënten nog lange tijd last hebben van geheugen – en concentratiestoornissen  , ook  cognitieve stoornissen genaamd .

Verminderde cognitie leidt tot verminderde levenskwaliteit  , op sociaal  , relationeel  , emotioneel  en professioneel vlak . Soms zijn deze stoornissen tijdelijk, maar ze kunnen ook jarenlang aanslepen.

In het Engels wordt dit ook “chemo-brain” genoemd.

We weten dat niet alle patiënten die chemotherapie kregen  deze cognitieve stoornissen ontwikkelen  ,  en dat de klachten ook kunnen ontstaan wanneer er helemaal geen chemotherapie werd toegediend.

De exacte oorzaak is nog niet bekend  , maar  naar alle waarschijnlijkheid zijn er meerdere oorzaken  : een combinatie van stress en gevolgen van de ziekte en van de antitumorale behandeling. 

Er is tot op heden geen standaardbehandeling  voor cognitieve problemen.

Wij willen in het Universitair Ziekenhuis , in studieverband   ,  cognitieve (geheugen) training aanbieden door middel van  een videospel  .  Dit heeft zijn doelmatigheid bewezen bij patiënten met concentratieproblemen op basis van psychiatrische stoornissen.  

Onze hypothese  is gebaseerd op het concept van neuro-plasticiteit  ,  wat betekent dat actieve geheugentraining  neuronale verbinding  en hersenfunctie verbetert  . Voor zover bekend zijn hiervan geen nevenwerkingen te verwachten.

We zoeken patiënten die in de voorbije 2 jaar een diagnose van  borstkanker kregen en die geheugenstoornissen ondervinden en bereid zijn wekelijks 60-90 minuten met het videospel te trainen.

Net zoals lichamelijke training kan bijdragen tot een verbetering van Uw levenskwaliteit hopen we ook dat hersentraining hiertoe kan bijdragen. Daarnaast krijgt U de standaard psychologische en sociale begeleiding.( zoals in het onco-revalidatie programma van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen )

Bij begin van de training , en na 3 en 6 maand zal er online een cognitieve test worden afgenomen  ,  alsook wordt er gevraagd enkele vragenlijsten in te vullen die betrekking hebben op uw levenskwaliteit en dagelijks functioneren (HADS  , RAND 36 en BICS  vragenlijst )

Patiënten zullen bij lottrekking ofwel standaard begeleiding krijgen met 3 maanden cognitieve training  dan wel alleen standaard begeleiding (onco-revalidatie programma van het UZA)  teneinde de effectiviteit van de cognitieve training te beoordelen. De laatste groep kan na 3 maanden ook  met cognitieve training starten.

In de studie zal vergeleken worden of de cognitieve functie verbetert door de training. Alle patiënten die deelnemen kunnen uiteindelijk trainen met dit nieuwe spel.

U kunt voor een afspraak contact opnemen met  de borstverpleegkundige  op het nummer  

03/821 43 21  .

 

Dr. Anne Bellens

X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!