U bent hier

Stichting tegen kanker: Regelmatige lichaamsbeweging om het risico op 13 kankertypes te verkleinen

Regelmatige lichaamsbeweging om het risico op 13 kankertypes te verkleinen

woensdag, 22 juni 2016

Volgens een Amerikaanse studie die in mei 2016 werd gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift JAMA (Journal of the American Medical Association), zou regelmatige lichaamsbeweging het risico op dertien kankertypes verkleinen. 

De onderzoekers van het National Cancer Institute (NCI) hebben de gegevens van 1,44 miljoen mensen tussen 19 en 98 jaar oud uit de Verenigde Staten en Europa geanalyseerd. De deelnemers werden gemiddeld elf jaar lang gevolgd, een periode waarin 187 000 nieuwe gevallen van kanker werden gediagnosticeerd.
Hun onderzoek bevestigde niet alleen de al gekende link tussen regelmatige lichaamsbeweging en de daling van het risico op dikkedarmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker, maar ook op tien andere kankers: slokdarm (-42%), lever (-27%), long (-26%), nier (-23%), maag (-22%), baarmoederhals (-21%), bloed (-20%), darm (-16%) en borst (-10%), en dit onafhankelijk van het gewicht van het individu en van het feit of de persoon al dan niet rookte.

Bron: JAMA Intern Med 2016 ; 176 (6) : 816-825

Commentaar van Stichting tegen Kanker

rekanto-raviva_1_0.jpg?itok=1okQQnOU

Preventieve rol al gekend voor 4 kankers

De rol van lichaamsbeweging in de preventie van kanker werd al aangetoond. Er bestond al overtuigend bewijs voor dikkedarmkanker en een grote waarschijnlijkheid wat betreft het verkleinen van het risico op borst-, baarmoederhals- en darmkanker. Voor de andere kankertypes was het nog wachten op studies met meer deelnemers. Nu is het eindelijk zover. 

Welk type fysieke activiteit?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) zou elke volwassene zoveel mogelijk moeten bewegen bij de dagelijkse activiteiten én de tijd die men zittend doorbrengt beperken  (kiezen voor een ander vervoersmiddel, een halte eerder afstappen van de bus, de trap nemen, naar een collega toe stappen in plaats van te bellen,…) Daarnaast raadt de WGO ook aan om wekelijks minstens 15 minuten een fysieke activiteit van een gematigde intensiteit uit te voeren en minstens twee keer per week oefeningen te doen voor soepelere en sterkere spieren. 

Ook belangrijk tijdens de behandelingen

Terwijl men vroeger patiënten die chemotherapie kregen aanraadde om veel te rusten en het kalmer aan te doen, gaat men hen nu aanmoedigen om actief te blijven. Heel wat studies hebben intussen de vele voordelen van lichaamsbeweging tijdens de behandeling bevestigd. Vanaf nu kunnen we lichaamsbeweging beschouwen als een integraal onderdeel van de behandeling.

Na de ziekte

Regelmatig bewegen heeft ook een positieve impact op de overlevingskansen. De opbrengst van een regelmatige en voldoende intensieve fysieke activiteit werd al aangetoond bij borst-, dikkedarm- en prostaatkanker.

Meer info

X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!